Perustiedot Tarina Kisakalenteri Kotitalli
Seppeleen Rasmus

Suomenhevosori - Fn, FF, KTK-II

© Lynn 2013

Perustiedot

virallinen nimi Seppeleen Rasmus rotu, sukupuoli suomenhevonen, ori
syntymäaika, ikä 01.04.2013, 4v väri rautias
säkäkorkeus 156 cm omistaja VRL-05265
rekisterinumero #PKK940 kasvattaja Anne, Seppele
ennätys 43,8 saavutukset KTK-II*, Fn, FF

Täyttänyt 3v 9.6.2013, satunnainen ikääntyminen
*Tarkemmat tiedot kantakirjauksesta sivun alalaidassa

Luonnekuvaus

© Lynn 2013

Seppeleen Rasmus on ponteva ja hassu pieni hevosenalku, jolta ei vauhtia puutu. Hurmurimainen nuori ori on varsin vekkuli luonteeltaan. Se tuntuu pitävän maailmaa omana leikkikenttänään, ellei peräti huvipuistonaan. Utelias Rasmus on nopea oppimaan, niin hyvässä kuin huonossakin; Rasmus omaksuu vikkelästi sekä hyvät että huonot tavat. Se muistuttaa monin tavoin isäänsä, joka tunnetaan velmuna mutta herttaisena orinkutaleena ja melkoisena koheltajana. Rasmuksen kanssa on useimmiten hauska touhuta, mutta osaa se välillä olla melko raivostuttava rasavillikin. Pojathan ovat poikia. Ehkä Rasmuskin vielä joskus on viisas ja rauhallinen hevonen, joka ravaa tuulispäänä radalla silloin kun on kirin aika ja jättää turhan höseltämisen muille. Toistaiseksi se elää leppoisaa nuoren orin elämää, aiheuttaa milloin minkäkinlaisia kalabaliikkeja ja tutustuu kaiken tohinan ohessa maailman menoon.

Rasmuksessa on ahmatin vikaa. Keksittyään pienempänä, että Humu-äidin ruoat olivatkin valtavan kiinnostavia, osoitti se välillä uhmakkaitakin eleitä emälleen halutessaan päästä osingoille. Yhä nykyäänkin ruoka-ajat herättävät intohimoisessa suursyömärissä karjuvan lohikäärmeen. Kärsimätön kiekuna ja kolina täyttävät tallin, kun herra Minulla-On-Nälkä ilmaisee odottavansa ruokaa saapuvaksi hampaidensa ulottuville. Rasmusta ei parane mennä häiritsemään, kun se syö. Se ei ilahdu. Sen ikävä taipumus porsasteluun ilmenee välillä myös ruohontupsujen kimppuun ryntäämisenä, mikä on toki kurjaa taluttaessa. Rajoittamattomasta kesälaiduntamisesta Rasmus saanee jatkossa vain haaveilla, jotta sen jalat yltävät vielä syksyn saapuessakin maahan eikä liikkuminen rajoitu pallomaisen mahan varassa kiikkumiseen.

Mikäli unohdetaan orin ahneus ruoan perään, se on loppupeleissä varsin mutkaton käsiteltävä. Rasmusta kannattaa kohdella suoraviivaisen yksinkertaisesti. Rasmukselle komennot tulee esittää selkeinä käskyinä, joita vastaan ei pullikoida. Ehkä se on oppimiskyvystään huolimatta välillä vähän vajakki, mutta sallittakoon se hurmaavalle nallekarhulle. Kai siitä vielä hieno hevonen kasvaa.

Kuvagalleria

Varsarakenne © Lynn 4/13 Lempeä Humu ja uninen Rasmus © Lynn 4/13 Rasmus Humu-emän oppipoikana © Lynn 4/13 Lynn & Rasmus © Lynn 4/13 Nicola ja Rasmus juhannuskävelyllä © Lynn 5/13

Suku

i. Raken-Poika
Fn, PP-MVA, MSY-B, MSY-P, KTK-II
ii. Karman Mielikäinen iii. Ropotti
iie. Karman Mielitietty
ie. Vilutar iei. E.N. Vilunkipeli
iee. Matleena
e. Humaus-Tyttö
PP MVA
ei. Hurjimus eii. Hulluttelija
eie. Tähkämö
ee. Iinan Tyttö eei. Erakko
eee. Iina

i. Raken-Poika on tummanruunikko ravuriori, joka kilpailee Artsin ravitallin riveissä. 157 senttiä korkea "Rambo" on veikeä hevonen ja nauttii hellyydestä ja huomiosta. Ennätyksekseen ori on juossut ajan 1.25,2 ja näyttelykehistä Rambo on niittänyt jos jonkinmoista arvonimeä. Kakkospalkinnolla kantakirjatulla orilla on toistaiseksi kolme jälkeläistä: ori Vihavaino Ros, tamma EP Jojopiina sekä ori Seppeleen Rasmus.

ii. Karman Mielikäisen suvusta löytyy nimiä, joita ravimiehet pitävät arvossaan. Ropotti tunnetaan loistoluokan periyttäjänä, jonka jälkeläiset ovat niittäneet menestystä raviradoilla. Sen emän, Karman Mielitietyn, isä on huippuori Mielinkielin, joka säväytti kilpaurallaan paitsi upeilla saavutuksillaan, myös mieleenpainuvalla ulkomuodollaan. Tästä yhdistelmästä syntyi Mielikäinen, jonka varaan laitettiin kovia odotuksia ja melkolailla kaikki odotukset kulomusta ori lunastikin.

ie. Vilutar on hieman Mielikäistä vaatimattomammista taustoista lähtöisin oleva tamma, joka teki tasaista raviuraa useamman vuoden, ennen kuin siirtyi vanhemmilla päivillään jalostuskäyttöön. Sen emä Matleena oli tavallistakin tavallisempi harrastehevonen ja isä E.N. Vilunkipeli ravuri, josta ei ehditty ottaa kunnolla mittaa. Vilunkipeli ehti juosta radoilla pari hassua vuotta ja kehittyi lupaavaa tahtia, mutta ennen uran huippua se teloi koipensa kotioloissa liukastuttuaan tarhassa.

e. Humaus-Tyttö on virtuaalitalli Seppeleen rakastettu tuntiratsu. "Humun" ravi saattaa olla töksähtävä, mutta tomera tamma on kuitenkin mitä parhain opetushevonen. Tummanpunarautias suomenpienhevostamma onkin opettanut lukuisille hevosharrastajille ratsastuksen saloja ja niittänyt suosiota tallilaisten keskuudessa. Humu on varsonut kolmesti sekä saavuttanut PKK:n näyttelyissä PP MVA -arvonimen.

Jälkeläiset

sh-t. Seppeleen Kamomilla, syntynyt 01.08.2013
emä Seppeleen Kamuliini (Fn, PP MVA)
kasvattaja Anne, Seppele
omistaja Lynn (Lynnin suomenhevoset)

Kantakirjaus

PKK:n kantakirjan 39. KTK-tilaisuus 20.08.2013
84+70+65 = 73%
- Hieman vielä kehittymättömän oloinen ori. Väriltään kaunis punarautias herasilmä. Yleisolemukseltaan hyvä, jaloissa hieman sanomista, paksut sääret ja vuohiset, mutta muuten hyvä. Hyvin kiinnittyneet kaula ja pää, pää on sopusuhtainen ja kaunis. Rotu- ja ravihevosleima hyvät, sukupuoli saisi olla selkeämmin erotettavissa.
- Tyypit ok, pysty lapa, pitkähkö selkä, matala risti, paksut vuohiset, pystyhköt kaviot. Kokonaisuutena kaunis ori.
- Hyvin ratsumainen, säkä voisi erottua hieman paremmin. Rotuleima on hyvä, pehmeä ja kaunis toteutus.

Ulkoasu © 2011 Mayflower Layouts / Taulukot © Veikkalay / Muu © VRL-05265 / Virtuaalihevonen